Comeback och mental styrka

Länge sedan jag skrev något nu så nu får det vara dags att uppdatera om läget. Har under hösten kunnat ta ett par rejäla kliv träningsmässigt och har förutom ett 10 dagars uppehåll i slutet av september kunna träna på utan större problem och fått en kontinuitet i löpningen. Inga stora mängder men mellan 60-70 km i veckan inklusive alternativ träning och styrka. Varit försiktigt med kvalitetspassen och har kört ett tuffare pass samt en lugnare pass per vecka. Kroppen har svarat bra och kapaciteten har utvecklats för varje pass jag kört. En riktigt skön känsla!

I helgen som var så var det dags för årets ända mål, terräng-SM i Västerås. Har varit målet ända sedan jag kom igång i våras, att komma till start med en acceptabel form. I slutet av sommaren var jag mycket skeptisk men sista månaden inför tävlingen svarade kroppen över förväntan vilket gjorde det möjligt att starta.

Jag sprang ett 10 km lopp på Visingsö i somras men det är det ändå sedan terräng-SM 2014 vilket gjorde det hela extra speciellt. Att inte tävla på så lång tid i några större sammanhang efter TWAR-problemen gjorde det även till en utmaning mentalt, hur skulle kroppen kännas? har jag tillräckligt med träning för att klara av det? får jag några bakslag? tankar som malde i huvudet dagarna innan och ända fram till startskottet small av.

Visste att jag hade gjort allt jag kunnat för att kunna vara så förberedd det bara gick. Rejält nitratladdad med Rå och riktigt laddad för comeback ställde jag mig på startlinjen. När loppet väl var igång var allt fokus på att komma in i loppet och hitta en bra rytm i i löpningen. Öppnade rätt så defensivt och det kändes helt under kontroll de första två kilometrarna som även var första varvet. Ut på andra varvet gick det bra till en början men sedan började avsaknaden av grundträning att märkas mer och mer.

malgang-tsm

Höll ändå ihop det skapligt och sprang in på 13:13. Inget imponerande resultat men med tanken på förutsättningarna var det ok. Tog ut allt jag hade och var tvungen att gå in i skogen och spy någon minut efter målgång. Kändes ändå som en seger över mig själv och min kropp. Ett viktigt besked för att orka träna hårt till nästa säsong.

Nu ligger fokus på grundträning med volym, tröskel och styrka. Kommande mål är inomhus-SM i slutet av februari.