Reflektioner och planering

November har varit en uppstartsperiod och det är nu det är dags att börja träna ordentligt med fokus på mängd, samt bygga upp en gedigen styrkegrund för att framöver tåla en framförallt högre belastning i kvalitetsträningen. När jag tänker tillbaka på den gångna säsongen kan jag konstatera att jag i vinter måste fokusera på att bygga upp vader och vrister för att tåla hinderlöpningen, men 2014-11-30 11.39.21även för att ha möjlighet att behålla mitt höga löpsteg under ett helt lopp. I somras hade jag en hel del problem med just vrister och vader som gjorde att jag inte kunde göra mitt yttersta vid tävlingarna. Styrketräning och en omfattande men kontrollerad löpmängd tror jag ska råda bot på det.

Min nya livsstil med jobb ställer lite andra krav på hur jag kommer att kunna träna och vid vilka tider. Istället för att träna tidiga morgonpass kommer det bli lunchpass i form av lugna distanspass om cirka 10 km. Något som jag ser positivt på då jag aldrig riktigt gillat morgonpassen och tycker att det är svårt att komma igång på morgonen, benen är tröga och motivationen är låg. Vardagen kommer att bli mer uppstyrd än som student vilket ställer högre krav på att jag planerar min tid på ett bra sätt och avsätter tillräckligt med tid till sömn och återhämtning både fysiskt och mentalt.

Målsättningen för en grundträningsvecka är en total löpmängd mellan 100-120 km med tre kvalitetspass och ett långpass. Utöver det något alternativt pass på crosstrainer eller cykel samt tre till fyra styrketräningspass. Styrkan kommer att bestå av bålstyrka, prehab, maxstyrka och explosiv styrka. Kvalitetspassen kommer att bestå av tre huvudtyper: tröskel, maximal syreupptagning och aerob snabbhetsuthållighet. Detta är något som jag gjort de senaste åren och som jag tycker har gett god effekt. Jag kommer dock att ändra tröskelpasset och köra det sammanhängande istället för exempelvis 4 x 10 min med två minuters joggvila. I höstas testade jag pass med sammanhängande tröskel och tycker att de gav goda resultat. Definitivt något att bygga vidare på.

Närmsta mål blir Inomhus-SM i Sätra den 21-22 februari. Distansen blir 3000 m där jag har som målsättning att göra ett riktigt bra lopp och placera mig högt upp i resultatlistan. Därefter väntar ytterligare en längre period med grundträning innan 10 km landsväg den 18 april.

I skrivande stund sitter jag hemma och är förkyld. Många mil och timmar att avverka innan det blir dags att leverera, så en förkylning nu är inget som kommer att påverka helheten, även om det är tråkigt att vila och inte kunna hålla sig till den tänkta planen..