Träningsläger i Kenya

Sent i lördags kväll kom jag tillbaka till Linköping efter 18 dagar i Kenya. Jag var där ihop med ett 20 tal löpare från Tjalve och vi bodde på Kimbia camp som ligger strax utanför Nairobi, närmare bestämt Ngong. Ngong Hills är ett av tre löparmeckan i Kenya tillsammans med Eldoret och Iten.

Resan började lite problematiskt, efter två dagar på plats drabbades jag av en allergisk reaktion vilket resulterade i två kvällar på Karen hospital. Inte riktigt klart vad som skedde men en kvalificerad gissning är ett jag inte tålde malariaprofylaxen. Fick nässelutslag över hela kroppen, svullnade upp i ansiktet, feber och otroligt plågsam klåda. Alltså ingen bra start på äventyret men efter mer eller mindre än veckas sjukdom så kunde jag komma igång med träningen på riktigt.

1620125_263135850512335_1940312750_n

Det är första gången jag är på höghöjdsläger och fick verkligen känna på hur mycket jobbigare det är att träna på över 2000 m ö h. Vilopulsen steg ca 10-15 slag och maxpulsen sänktes ca 10 slag. De första distanspassen var jobbiga att löpa i 5 min/km men efter några dagar hade kroppen acklimatiserat sig och pulsen sänkts något.

Normaldagen var att kliva upp mellan sex och halvsju för att avverka dagens tuffare pass innan frukost. Måndag onsdag och fredag en distans delvis i tröskeltempo. Tisdag och torsdag typiska intervalldagar, banintervaller på tisdagen och längre gräsintervaller på torsdagen. Sovmorgon och frukost innan träning dessa dagar då starten för intervallerna var någon gång mellan nio till tio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATrodde från början att det skulle vara svårt att träna kvalité innan frukost men det funkade förvånansvärt bra, kroppen svarade helt ok. Eftermiddagsträningen var oftast en riktigt lugn ”kenyanjogg” på gräsfälten runt omkring campen. Man tror inte att världslöpare springer riktigt långsamma pass men joggen kunde gå så långsamt som 5-5,30/km och då gör de milen på runt 27 minuter.

Maten var lite annorlunda vad jag är van vid. Frukosten var ändå rätt så lik den svenska frukosten med ägg, filmjölk, flingor, bröd och marmelad som pålägg. Brödet var dock lite torrare och inte lika gott som i Sverige så det saknade man efter några dagar. Till lunch var det oftast vegetariskt med bönor av olika slag. Kidneybönor och majs användes flitigt. Till middag var det klassisk västerländsk mat tillagad på kenyanskt vis. IMG_1758Som mellanmål åt jag mycket frukt och en juicebar i Ngong besöktes flitigt. Riktigt god och billig fruktsallad och juice innehållande rödbetor, mango, avokade, apelsin, bananer m.m. Rödbetor sägs även öka mitokondrietillväxten så det är något som jag ska fortsätta att använda mycket, likaså spenat.

Mellan träningspassen upplevde vi den kenyanska kulturen och samhället. Vi besökte en Massajby där vi fick se hur de levde ett mycket spartanskt liv. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vi besökte Hells gate för att se på vilda djur och vandrade i Kiberia som är världens största slum. Väldigt mycket intryck, speciellt under vandringen i Kiberia. Man blir oerhört tacksam att man är född i Sverige och inte behöver leva i den misär vi fick se där.

Sedan några år tillbaka har det varit en drömresa att åka till Kenya och träna och se hur de bästa löparna i världen lever. Tar med mig många nya erfarenheter som kommer att inspirera och hjälpa mig i min satsning!